?

Log in

 
 
12 November 2008 @ 04:32 pm
Ohjesääntöjä tähän yhteisöön kirjoittaville?  
Tämän yhteisön aiemmassa merkinnässä, täällä näin, virisi keskustelua jokaiselle yhteisölle tärkeästä aiheesta, nimittäin ohjesäännöistä tms. siihen kirjoittaville. Mitä tähän yhteisöön kirjoitetaan ja mitä ei? En nyt ala tässä selostamaan keskustelun alkua, jokainen voi sen melko näppärästi käydä tuon linkin takaa lukemassa ja lukea kaikki kommentit kommentoijien omin sanoin sanottuina. Käykäähän vilkaisemassa ja kertokaa tähän mielipiteenne! Myös ohjesääntöihin liittyviä mutta tuossa keskustelunaloituksessa julkituomattomia asioita saa kertoa, sana on vapaa kunhan pysytään aiheessa eikä solvata toisia.

Tämän keskustelun perusteella kirjoitan käyttäjäinfoomme pari riviä siitä, millaiset kirjoitukset ovat tänne tervetulleita ja millaiset eivät sitä ole. Mitä siis haluatte täällä nähdä ja mitä ette?

EDIT: Pidetään tämä keskustelu avoinna vaikkapa viikon verran, jotta ihan varmasti kaikki halukkaat saavat sanoa sanottavansa, vaikkeivät ihan joka päivä LJ:ssa kävisikään. Viikon päästä viikonloppuna (22.11. - 23.11.) laadin jonkinnäköisen ohjesääntöehdotelman, jonka julkaisen tässä yhteisössä uudessa merkinnässä teidän kaikkien kommentoitavaksi. Saatte sitten vielä ehdottaa siihen parannuksia/muutoksia ennen kuin siitä tulee "virallinen".
 
 
 
Hantuukipallomaija on November 12th, 2008 03:21 pm (UTC)
Omakohtaisesti toivon tämän yhteisön tarjoavan minulle uusia reseptejä kokeiltavaksi ja maisteltavaksi. Täältä niitä on muun livejournaloinnin lomassa hyvä poimia, jos vaikka välillä olisikin laiska niitä muualta etsimään. :)
A-Laksy_gin on November 12th, 2008 05:03 pm (UTC)
Pelkkiä reseptejä, kiitos. Kun homma pysyy yksinkertaisempana, hyvät ja inspiroivat ohjeet on helpompi löytää täältä, kun kaipaa ruoanlaittoon jotakin ekstraa.
Susannasyysaamu on November 12th, 2008 05:50 pm (UTC)
Minä taas olen eri mieltä edellisten kanssa, itse luen täältä mielelläni ylipäätään keittiöön liittyviä asioita. Jos ei joku merkintä reseptien joukossa kaikkia kiinnosta, sen voi hyvin ohittaa vaikka lukematta. Sen verran harvoin tätä yhteisöä päivitetään, että minua ei haittaa mitkään ruokien pakastusvinkit tai vaikka ruoka-aiheiset runot, päinvastoin. Eri asia olisi, jos merkintöjä tulisi useita päivittäin.

Henkilökohtaisesti en kyllä ymmärrä sen pakastusrasiavinkki-entryn aiheuttamaa kohua... Tarvitseeko siitä nyt heti vetää hernettä nenään, jos joku muistuttaa kierrätyksestä ja tyhjien purkkien ottamisesta takaisin käyttöön.
Leenaleena1988 on November 12th, 2008 07:47 pm (UTC)
Täällä tuntuu joillakin olevan joku kikkeli otassa-asenne, kun lukaisin muutaman noista edellisistä päivityksistä... Tarvitseeko aina kaikkeen suhtautua niin negatiivisesti ja ehdottomasti?

Mä olen kokenut tän yhteisön ihan yleisesti ruuanlaittoon liittyvänä, eli kaikenlaiset toimivat ja uudet säilytys, ym niksit on ihan mielenkiintoisia niiden reseptien ohella. Mutta ei tietenkään mitään kaikenmaailman valmislasagnen lämmitysohjeita tänne kannata sulloa.

Olen puhunut.
hetku77hetku77 on November 12th, 2008 08:09 pm (UTC)
Pääasiassa minua kiinnostavat uudet reseptit, mutta minua ei mitenkään häiritse löyhästi ruuanlaiton aihepiiriin liittyvistä asioista kirjoittelu. Eli toisin sanoen olen aika avoin kaikelle - jos jokin asia ei erityisesti juuri nyt kiinnosta, sen voi skipata.

Mutta se mitä tältä yhteisöltä kaipaan on asiallinen keskustelu ja käytös. Mielestäni on erikoista, että asiattomiinn ja loukkaaviin kirjoituksiin ei puututa. Mikäli meno jatkuu sellaisena, yhteisö muuttuu negatiiviseksi enkä sellaisessa yhteisössä halua olla jäsenenä.
The Dreamervirtuaalivalo on November 12th, 2008 08:39 pm (UTC)
Eihän sitä negatiivisuutta ole juuri ollut kuin tänään ja toissapäivänä? Jos on, se on mennyt minulta aivan ohi. Jos joku kommentoi jotain vanhaan merkintään jonka joku toinen on kirjoittanut, en saa siitä tietoa mitenkään - vanhoja merkintöjä on liikaa, että ne voisi joka päivä tai edes ajoittain kaikki tarkistaa. Uudet merkinnät toki luen, mutta olen ehkä siinä mielessä huono ylläpitäjä, että olen melko paksunahkainen. Vain jos joku toistuvasti kommentoi negatiivisesti tuomatta mitään arvokasta lisää keskusteluun, puutun asiaan. Näin ei ole vielä kaynyt, tai sitten en ole huomannut sitä. Yksittäisiä negatiivisia kommentteja on näkynyt, mutta ne ovat harvassa (paitsi toissapäivän ja tämän päivän kommentit ovat lähellä toisiaan) ja eri henkilöiltä (paitsi nuo ihan viimeisimmät, mutta niistä tämänpäiväisissä on asiaa, jonka tosin voisi ilmaista vähän kohteliaamminkin...). Saa kertoa, jos olen missannut jotain!
nanncynanncy on November 12th, 2008 09:22 pm (UTC)
Otanpa minäki hiljaisena jäsenenä kantaa asiaan. Täytyy sanoa, että vaikka itse olenkin näyttäytynyt täällä ainoastaan muutaman kommentin muodossa, olen viime aikoina ollut melko hämmentynyt yhteisön sisällöstä.

Vaikka onkin totta että itseään kiinnostamattomat merkinnät voi skipata, on kuitenkin suorastaan aika helvetin kuivaa, että osa yhteisön merkinnöistä on oikeasti aika lailla huvittavaa ja mielestäni tänne kuulumatonta turhaa ja lukijoita aliarvioivaakin jorinaa.

Tottahan jokaisella on tapansa kokkauksessakin eikä voi olettaa että yhteisö olisi täynnä vaikkapa gourmetherkkujen, kasvisruokien tai eettisten mättöjen reseptejä. Mutta ihan oikeasti: se, että ostat kaupasta purkin kermaa, puoli kiloa lihaa ja pussi makaronia, isket ne sekaisin, nimität reseptiä "itse kehittämäksesi" ja teet aiheesta merkinnän ei varmasti palvele kenenkään yhteisön jäsenen tarpeita. Varsinkaan, kun peräkkäin postatut reseptit eroavat toisistaan yhden ainesosan verran.

Olen lisäksi sitä mieltä että reseptiksi ei hyvällä tahdollakaan voi kutsua tarinaa siitä, että on lämmittänyt mikrossa valmisruokaa. Mielestäni ei myöskään ole tarpeellista kirjoittaa tänne ylös sitä, mitä puolivalmistepurkin kyljessä valmistusohjeen kohdalla lukee.

Myöskään ravintolavertailut, valmisruokavertailut, runot, kyselyt (joita useimmiten kirjoitellaan niihin omiin blogeihin) taikka säilytysastiavinkit eivät mielestäni kuulu Keittokirja-nimisen yhteisön alle. Ja kerta nyt ihan rehellisiä ollaan, olisi kaikenlaisia vinkkejäkin ehkä kivampi lukea, jos ne oikeasti olisivat oivaltavia VINKKEJÄ eivätkä itsestäänselvyyksiä. Eikä mulla ole mitään sitä vastaan että yhteisössä kysellään vaikkapa vinkkejä ja neuvoja ruoanvalmistukseen liittyen.

Tiedän, että on suorastaan alhaista valittaa kirjoitusten tasosta ja aiheista jos ei itse koskaan kirjoita mitään, mutta mikäli saamme tässä kasattua jonkin näköisen ohjenuoran yhteisön sisältöjä varten, lupaan ryhtyä toimeen. Olisi suorastaan mahtavaa jos saatais tänne mitä erilaisempia ohjeita läjäpäin ja vielä vaikka kuvien kera. Silloin tästä hommasta olis oikeasti iloa ja hyötyä.
viciousjviciousj on November 13th, 2008 07:46 am (UTC)
Hyvä, että tästä virisi keskustelua. Mielestäni tämä yhteisö menettää merkityksensä jos tänne aletaan postaamaan ihan kaikkea mikä liittyy keittiöön, koska yhteisön nimi on KEITTOKIRJA. Sitten kannattaa vaihtaa yhteisön nimeä ja sisältöä jos on tarkoitus, että tänne voi kirjoittaa aivan kaikkea mikä vähänkin viittaa keittöön/ruokaan.

En varmasti ole ainoa joka kokee melkoisen turhana kun "reseptien" taso on melko usein nykyään täysin itsestään selviä asioita. Mielestäni se on yhteisön jäsenten älykkyyden aliarviointia kun tänne kirjoitetaan ohjeita miten perunasipulisekoitukseen lisätään jauhelihaa tai miten pakastepinaattikeittoon laitetaan kanamuna lillumaan.

Olen myös sitä mieltä, että jos tänne olisi joskus kerran tai kaksi postattu jokunen valmisruokaresepti, niin eihän se nyt kenenkään maailmaa kaada. Mutta tuntuu, että nykyään tänne tulee yhä kiihtyvällä tahdilla täysin turhia merkintöjä. Ihan oikeasti, jos on käynyt jossain kahvilassa juomassa pirtelön niin miksi siitä pitää kirjoittaa tänne? Eikö se riitä, että siitä mainitsee omaan päiväkirjaansa? Jos kaikki tekisi täällä samoin, eipä täällä paljon muita postauksia olisikaan ja kaikki reseptit jäisi toisarvoiseksi asiaksi.

Minä ainakin liityin tähän yhteisöön alunperin siksi, että täältä saisi ihan oikeasti hyviä reseptejä, se on mielestäni tämän yhteisön alkuperäinen tarkoitus. Mielestäni on aivan turha alkaa hurskastelemaan sillä, että "joku kommentoi negatiivisesti tätä asiaa", hyvinhän tästä on keskustelua virinnyt ja kaikki on saanut sanoa mielipiteensä. Mielestäni suoraan sanominen ei ole negatiivinen asia, eikö ole parempi kun asiat sanotaan suoraan?

Nanncy kirjoitti ja kiteytti tätä asiaa tuossa ylempänä mielestäni todella hyvin, olen hänen kanssaan hyvin samoilla linjoilla. Toivon todellakin, että tämän yhteisön taso nousee takaisin sille kuuluvalle paikalle ja niksipirkasta otetut niksit ja valmisruokaohjeet jäävät pois. Se/ne jäsen/jäsenet ketkä niitä haluavat jakaa/lukea, perustakoon oman yhteisönsä minne voi kirjoittaa ihan niin paljon itsestäänselvyyksiä kuin tahtoo.
Susannasyysaamu on November 13th, 2008 04:52 pm (UTC)
"Mielestäni tämä yhteisö menettää merkityksensä jos tänne aletaan postaamaan ihan kaikkea mikä liittyy keittiöön, koska yhteisön nimi on KEITTOKIRJA. Sitten kannattaa vaihtaa yhteisön nimeä ja sisältöä jos on tarkoitus, että tänne voi kirjoittaa aivan kaikkea mikä vähänkin viittaa keittöön/ruokaan."
Mun mielestäni tuo Keittokirja on vain luova nimi liittyen kaikkeen ruuanlaittoon. Yhtä hyvin se voisi olla vaikka Ruokalusikka tai Pakasterasia, ilman että sisältö muuttuisi mitenkään.

Olen itsekin sitä mieltä, että ei ole järin kekseliästä tuollainen "valmisruokaan lisäsin Y-määrän X:ää", mutta mikäli joku on mielestään keksinyt hyvän ja itselleen uuden idean, on kirjoittajalla oikeus se muille kertoa. Ei aina tarvitse ottaa niin vakavasti.
cilllacillla on November 13th, 2008 07:55 pm (UTC)
Hohhoijjaa, noita osan mielestä turhia reseptejä sun muita sepustuksia on ollu täällä jo jonkin aikaa, ja nyt sitten joukolla hyökätään yhden onnettoman kimppuun. Reilua.

Asiat voi sanoa suoraan ja pitääkin, mutta aikuinen osaa esittää asiansa toista ihmistä kunnioittaen ja tarpeettomasti loukkaamatta.

Jatkossa saanemme odottaa siis ainoastaan itse kehiteltyjä reseptejä? Kaikillahan kuitenkin on Kotiruoka-kirja ja netti niin eihän niitä sieltä passaa kopsia... Kuka tänne sitten uskaltaa enää kirjottaa yhtään mitään? ;)

Ottakaahan lepposasti. Kohta on kuitenkin joulu. <3

Eedit. Huomasin ettei mun avautumisesta ollu mitään hyötyä kun en vastannu kysymykseen. Mulle on yks lysti mitä tänne kirjotetaan, luen kaikki samalla mielenkiinnolla. En ole mikään huippukokki niin mua ei todellakaan haittaa että joku kertoo miten jauhelihamössö (siis se jauhis+muusi+uuni -juttu) tehdään. Minusta olisi ikävää jos näille resepteille asetettaisiin jonkunlaisia vaatimuksia...

Saapa nähdä miten käy. :)
Sarsi Supersilverf___ on November 14th, 2008 08:23 pm (UTC)
Se muakin pelottaa, että kohta tää menee siihen, ettei mitään uskalla enää kirjoittaa. Mun itse kehittelemät reseptit lienee laskettavissa yhden käden sormilla, joten aika hiljasta on. Itse oon ainakin postaillut eri kirjoista ym. löytämiäni ohjeita, joita oon kokeillut ja joista pitänyt. Mun mielestä tällaisten postaaminen on ihan normaalia - ei kaikilla tietenkään ole samoja kirjoja tai muuten mielenkiintoa etsiä juuri niitä ohjeita. Sen sijaan kaikilla on mahdollisuus kaupasta valita haluamansa valmisruoat...

Notta lunkisti vaan, folks - mutta onhan se ihan positiivista, että joku linjaus tällekin asialle nyt saadaan :)
The Dreamervirtuaalivalo on November 14th, 2008 10:24 pm (UTC)
Minua aina mietityttää noiden keittokirjoista löytyvien ohjeiden kanssa tekijänoikeudet. Mulla on muutama ohjekirja, joita käytän todella usein (jos jotakuta kiinnostaa niin Aurinkoista ruokaa, Monipuolinen kasvisravinto, Leivo itse hyvää leipää ja Mestarileipurin leipäkirja), mutta koska ne ovat mielestäni todella hyvin tehtyjä ja oikeasti ostamisen arvoisia, soisin ihmisten mieluummin ostavan ne kuin katsovan niiden reseptit jostain muualta. Varsinkin tuo Monipuolinen kasvisravinto on todella uraauurtava teos, kun siinä pyritään antamaan lakto-ovovegetaristille monipuolinen reseptikokoelma, joka koostuu mahdollisimman suurelta osalta kotimaisista aineksista. Tietysti joittenkin kymmeniä vuosia vanhojen, jo kauan sitten loppuunmyytyjen kirjojen kanssa tämmöistä ongelmaa ei välttämättä ole kun ihmiset ei enää voi niitä ostaa, mutta nuo minun eniten käytetyt on vielä sen verran uusia että niitä saa kaupoista. Postailen tänne siis jatkossa varmaan vaan Me- tai Yhteishyvä-lehdestä tai thatsmyhome.com-sivustolta löytämiäni, omaan käyttöön soveltamiani reseptejä, mutta onhan sitä jo siinäkin, thatsmyhome.comissakin on satoja reseptejä jotka vain odottavat "suomalaistamista" niin kielensä, mittayksikköjensä kuin ainesosiensakin puolesta.

Odotellaan ja katsellaan vielä viikko, jos tulee lisää kommentteja ja kenties kompromissiehdotuksia tänne.
jossu77 on November 14th, 2008 09:41 am (UTC)
Totta puhuen on pitänyt kysyä että mitä tänne sitten oikein pitäisi kirjoittaa jos kerta ei yleisiä ruokaelämyksiä tms vastaavia voi jakaa. Reseptejä kirjoittelen kun niitä mieleen tulee ja löytyy jotain muuta mutta jos ei aina ole mitään reseptiä kirjoittaa niin sitten juttu on jotain ruoasta yleensä, valmisruoista yms.
Eli hyvä että nyt joku otti aiheeksi sen että mitä tänne pitää kirjoittaa ja mitä täällä haluaa nähdä. Pyrin jatkamaan reseptien kirjoittamista aina kun niitä tulee, uusia siis mutta jos ei mitään ole niin sitten voin vastaavasti olla hiljaakin ettei tule sellaista oloa jollekin että yksi vaan kirjoittaa.