?

Log in

 
 
03 December 2008 @ 12:07 pm
Yleisön pyynnöstä pari ohjetta  
Vein näitä viikonloppuna MacGyver-maratooniin, ja ne olivat kovin suosittuja. Molemmat ohjeet ovat kirjasta Maittavat Suklaaherkut, josta maksoin muistaakseni jotain 4,90 euroa joskus pari vuotta sitten. Rohkenen siis julkaista ohjeet täällä, kirjoittaja ei paljon rahaa menetä jos muutama ihminen jättää kirjan ostamatta enkä edes tiedä, löytyykö sitä enää kaupoista kun oli poistossa silloin kun sen Suomalaisesta ostin.


Aprikoosi-valkosuklaapalat (kirjassa nimellä suklaa-aprikoosineliöt, mutta tuo toinen nimi on minusta kuvaavampi)

125 g voita tai margariinia
175 g valkoista suklaata paloina
4 munaa
125 g hienoasokeria
200 g jauhoja siivilöitynä
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
100 g kuivattuja ja pilkottuja aprikooseja

- voitele kevyesti neliönmuotoinen uunivuoka (20 cm) ja vuoraa pohja leivinpaperilla (meiltä ei löytynyt tuonkokoista vuokaa, joten otin vain lasagnevuokani (noin 25 cm x 36 cm) ja vuorasin sen leivinpaperilla, en voidellut kun kerta leivinpaperia käytettiin)
- sulata voi ja suklaa vesihauteessa hämmentäen jatkuvasti puulusikalla kunnes seos on juoksevaa ja kiiltävää, anna sitten jäähtyä hieman
- vatkaa (käsivispilä tai jopa lusikka riittää, ei tarvi konetta) munia ja hienoasokeria voin ja suklaan joukkoon, kunnes ne ovat hyvin sekoittuneet
- sekoita mukaan jauhot ja leivinjauhe, suola sekä pilkotut kuivat aprikoosit, sekoita hyvin kunnes tasaista
- kaada taikina vuokaan ja paista 180 asteeseen lämmitetyssä uunissa noin 25-30 minuuttia (Jos käyttää isompaa vuokaa, levystä tulee ohuempi ja tämä tietysti vaikuttaa paistoaikaan: itse pidin levyä uunissa ensin keskitasossa tasalämmöllä siihen asti, että pinta sai mukavasti väriä, sitten vaihdoin alatasolle alalämpöön kymmeneksi minuutiksi, mikä oli hieman liikaa koska levystä tuli vähän kuiva ja pohjasta hieman tumma, seuraavalla kerralla kokeilen seitsemää minuuttia. Pointti tässä siis, että jos sovellatte, muistakaa tarkkailla paistumista.)
- anna jäähtyä vuoassa ja leikkaa täysin jäähtyneenä tangoiksi tai neliöiksi


Kolmen suklaan palat (kirjassa nimi on suklaavuokakakku, mutta jälleen kerran halusin kuvaavamman nimen)

350 g siivilöityjä jauhoja
3 1/2 tl leivinjauhetta
3 rkl siivilöityä kaakaojauhetta
225 g hienoasokeria
225 g pehmeää margariinia
4 vatkattua munaa
4 rkl maitoa
50 g maitosuklaarakeita
50 g tummasuklaarakeita
50 g valkosuklaarakeita

- voitele suorakulmainen uunivuoka voilla tai margariinilla (Käytin taas lasagnevuokaani, enkä voidellut vaan vuorasin leivinpaperilla. Valmista levyä oli vaikea irrotella. Kannattaa ehkä siis voidella vuoka leivinpaperoimisen sijaan jos ei halua levyn pohjaa jäävän kiinni leivinpaperiin.)
- laita kaikki ainekset suklaarakeita lukuunottamatta kulhoon ja vatkaa (koneella) tasaiseksi seokseksi
- sekoita joukkoon kaikki suklaarakeet
- siirrä seos vuokaan ja sivele pinta lastalla tasaiseksi
- paista 180 asteeseen lämmitetyssä uunissa noin 30-40 minuuttia kunnes kakku kohoaa ja joustaa vähän painettaessa
- jäähdytä vuoassa ja leikkaa täysin jäähtynyt levy neliöiksi
 
 
 
デルフィアス様delfeus on December 4th, 2008 09:46 am (UTC)
Tähän pitäisi lisätä varoitus, että molemmat ovat niin nameja, että vievät kielen mennessään.