?

Log in

31 July 2008 @ 04:21 pm
Talvella tai keväällä tein kirpputorilta hyvän keittokirjalöydön. Kirja on nimeltään Aurinkomaa, lapsiperheen kasviskeittokirja. Mitään lapsiperhettä minä ja avomieheni emme muodosta, mutta monta hyvää ohjetta kirjasta on löytynyt tavallisen sekasyöjän ruokavalioonkin. Eilen tein toiseen otteeseen ruokaa, joka kirjassa kulkee oletettavasti maustamisestaan johtuen nimellä Intian lasten kikhernepata ja se on herkkua!



INTIAN LASTEN KIKHERNEPATA

1 sipuli
3 porkkanaa
1-2 valkosipulinkynttä
2 tuoretta tomaattia
6 dl keitettyjä kikherneitä
1 tl jauhettua kuminaa
1 tl jauhettua korianteria
1 tl kuminansiemeniä
1 tl garam masala -mausteseosta
1 dl vettä
2 rkl öljyä

Kuumenna öljy kattilassa ja paista pilkottua sipulia ja suikaloituja porkkanoita hetki. Lisää pilkotut tomaatit ja mausteet (paitsi garam masala). Lisää vesi ja hauduta hetki. Lisää sitten keitetyt kikherneet ja anna muhia vielä puolisen tuntia. Lisää loppuvaiheessa garam masala.

Kirjan ohje neuvoo nauttimaan riisin tai spagetin kanssa, mutta itse syön tätä ihan sellaisenaan!
 
 
Current Music: MIsobal Campbell & Mark Lanegan
 
 
26 July 2008 @ 06:06 pm
Kaikista maailman päivistä valitsin juuri tämän päivän myslin valmistamiseen - uunia on kiva lämmittää, kun ulkona on helle ja sisälläkin lähemmäs 30 astetta. Ei ole järki aina päätäni pakottanut..

Ensimmäisen kerran tein itse mysliä ehkä puolitoista vuotta sitten. Ensimmäiset seokseni tein Myllyn parhaan Kotimyslin ohjetta mukaillen, mutta hyvin nopeasti oivalsin mistä asiassa on kyse. Sen jälkeen olen yksinkertaisesti heittänyt pellille sopivassa suhteessa hiutaleita, leseitä, kuivattuja marjoja/hedelmiä/rusinoita sekä siemeniä sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Välillä olen laittanut mukaan desin fariinisokeria (kuten Myllyn parhaan ohje neuvoo) ja välillä paistamisen jälkeen sekoittanut joukkoon hieman hedelmäsokeria (puolisen desiä pellillistä kohden, ehkä).

Tänään otin testattavaksi BBC Good foodin sivuilta löytämäni Good-for-you granolan. Aivan orjallisesti en ohjetta kuitenkaan noudattanut: ensinäkään en löytänyt kaupasta kuorettomia seesaminsiemeniä ja toiseksi kookoshiutaleet jätin pois, koska en niistä erityisesti pidä. Marjoista käytin kuivattuja karpaloita.



GOOD-FOR-YOU GRANOLA
noin 1 litra

2 rkl ruokaöljyä
1,25 dl vaahterasiirappia
2 rkl hunajaa
1 tl vaniljasokeria

7.5 dl kaurahiutaleita
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl kurpitsansiemeniä
(4 rkl seesaminsiemeniä)
100 g mantelilastuja
100g kuivattuja marjoja, miksei rusinoitakin
(50 g kookoshiutaleita)

Sekoita kulhossa öljy, vaahterasiirappi, hunaja sekä vaniljasokeri. Lisää muut ainekset marjoja (ja kookosta) lukuunottamatta ja sekoita hyvin. Levitä seos kahdelle pellille. Paista 15 minuuttia 150 °C kerran-kaksi välillä käännellen. Lisää marjat (ja kookos), paista vielä 10-15 minuuttia. Kiertoilmauunin onnelliset omistajat voivat paistaa molemmat pellit samalla kertaa, muut saavat tyytyä väkertämään satsinsa kahdessa erässä.

Yksi huomio vielä. Kun käytät öljyä ja vaahterasiirappia, myslistäsi tulee rapeaa. Ilman näitä mysli myös imee itseensä enemmän maitoa (mutta on silti hyvää!).
 
 
Current Music: Autechre
 
 
22 July 2008 @ 09:22 pm
Unelmoin omasta ruokablogista, mutta sellaiseen ehkä pitemmän päälle jaksamattomana tyydyn postailemaan teille Kokeilujani, vaihteeksi kuvan kera.



MANSIKKA-BANAANISMOOTHIE
kahdelle

1-2 dl mansikoita
puolet isosta banaanista
noin 1 dl maustamatonta jogurttia
appelsiini- tai muuta hedelmämehua
(maitoa)
1 rkl auringonkukansiemeniä
1 rkl hunajaa

Laita kaikki aineet tehosekoittimeen (onnistunee myös sauvasekoittimella). Itse yleensä laitan ensin jogurtin, sitten marjat ja hedelmät ja sen jälkeen mehua/maitoa, niin että hedelmät juuri ja juuri peittyvät - siinä sopivaksi havaittu suhde. Heitä vielä sekaan hunaja ja siemenet. Pelkkää appelsiinimehua käyttäen mehun maku puskee läpi melko voimakkaasti, joten suosittelen lorauttamaan tilkan maitoa joukkoon. Pistä tehosekotin hetkeksi hurisemaan ja annostele juoma laseihin.

Huom. Määrät ovat hyvin viitteellisiä, eipä tule koskaan mitattua :)
 
 
24 June 2008 @ 11:20 pm
Kaikille edes puoliksi ruotsinkielentaitoisille loistavaa lukemista ja kielitreeniä, lehtenä tai webbisivuna:



eli Ruotsin Ellen ruoka- ja viiniehti.

Olen kaksi viimeisintä numeroa ostanut ja olen ihan koukussa. Todella, todella laadukas ruokalehti, jonka ohjeet eivät ole turhaa kikkailua vaan tavallaan uutta näkökulmaa peruskokkaamiseen. (Nimimerkillä jaksoin hädin tuskin kerran selata suomenkielisen Maku-lehden, ehkä puoliväliin..) Uusimmassa lehdessä on esimerkiksi aukeamallinen erilaisia kastikkeita grillailuja ym. varten.

Täältä löytyvää ohjetta - grillattua munakoisoa tomaatin, ricottan ja peston kanssa - ajattelin ainakin kokeilla! Ehkä viikonloppuna, kun pääsen grillin äärelle.. :)
 
 
22 May 2008 @ 12:11 pm
Kun teki mieleni leipoa jotain tänään, niin tein tällaisen :) AIka hyvää tuli.

Hiekkakakku

Raaka-aineet:
2 dl perunajauhoja
1 ½ dl sokeria
200 g margariinia
3 munaa
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria


Vatkaa perunajauhot, sokeri ja pehmeä margariini vaahdoksi. Lisää munat yksitellen. Lisää yhdistetyt kuivat aineet. Kaada korppujauhotettuun rengasvuokaan.

Paista 175 asteessa noin 50 min.

Koristele jäähtynyt kakku halutessasi siivilöimällä tomusokeria kakun pintaan.

Vinkki: Voit lisätä taikinaan halutessasi pari ruokalusikallista sitruunamehua.



(Oma vinkki: Hiekkakakkuun voi lisätä myös konjakkia. Itselläni ei sitä täällä ollut, joten tällä kertaa niin en tehnyt, mutta se toimii. Eli pari ruokalusikallista.... mutta silloin ei kyl tuota sitruunamehua.)
 
 
 
20 May 2008 @ 02:36 pm
Täällä vanhempien nurkissa kylppäriremonttipakolaisena sain kokeiltua jotain sellaista, mitä en kotona ehkä olisi ihan heti keksinyt tehdä. Vanhempani pitävät oliiveista, joten heihin on hyvä testata tällaista:

TAPANADE
oliivitahna

40 g (10-12 kpl) kivettömiä mustia oliiveja
1 valkosipulinkynsi
1 tl kaprista
1 tl sitruunamehua
1 tl mausteita (chili, rosmariini, timjami ja/tai salvia)
5 tl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

Mittasin kaikki aineet kulhoon ja sekoitin tuollaisella teholeikkurilla tms. tahnaksi. Onnistunee varmasti myös tehosekoittimella tai morttelissa käsin. Alkuperäinen ohje taisi käskeä ensin hienontamaan oliivit, valkosipulin ja kaprikset yhdessä, viimeisenä sekoittamaan oliiviöljyn joukkoon, mutta pääsi unohtumaan. Ei varmaan ole turhan tarkkaa :)

Mausteista laitoin salviaa ja oliiviöljy oli sitruunalla maustettua, joten tahnasta tuli vielä aavistuksen sitruunaisempaa. Tahnan voi tarjota esimerkiksi vaalean leivän päällä. Annos on hyvin pieni, riittää varmaan leivän päällä tarjoiltuna alkupalana 2-4 henkilölle.

Olin yllättynyt, miten hyvää tämä on, vaikka en oliiveista niin pidäkään!
 
 
Current Music: Radio Helsinki
 
 
19 May 2008 @ 08:23 pm
Moi keittokirjalaiset! :-)

Olisiko kenelläkään ehdotusta, mitä esim. ylioppilasjuhlissa voi tarjota. Muutakin, kuin sitä kakkua ja pasteijoita?
 
 
13 May 2008 @ 07:26 pm
Harrastaako kukaan teistä smoothieita? Itse tekisi silloin tällöin mieli sellaisia tehdä, mutta kun en jaksa hirveästi miettiä, heitän kulhoon vaan kaikenlaista ja lopputulos on vaihteleva. Oon kokeillut banaani-mustikka-jogurtti-maito -yhdistelmää sekä viimeksi banaani-appelsiinimehu-maito -komboa pienellä sokerimäärällä höystettynä - molemmista tuli hieman (öh) mielenkiintoisen makuisia.

Heitelkäähän siis ilmoille hyväksi havaitsemianne ohjeita :) Ja kertokaa vielä, käytettekö sauvasekoitinta, tehosekoitinta vaiko mitä välineitä niitä tehdessä? Itse en tehosekoitinta omista, mutta kovasti himottais, esimerkiksi kun vois tehdä jäämurskaa!